Waarom zou u voor LED-verlichting kiezen?

Waarom zou u voor LED-verlichting kiezen?

Als mensen het hebben over LED-verlichting, dan worden voordelen als energiebesparend en kostenbesparend vaak als eerste genoemd. Maar wanneer u uzelf de vraag 'waarom moet ik voor LED-verlichting kiezen?' stelt, dan zijn er zeker nog andere voordelen te benoemen. Daarom geeft het team van Bouw en Tuin u graag acht redenen om vandaag nog over te stappen op LED-verlichting!
 

1. Lange levensduur


De levensduur van een LED-lamp is gemiddeld 50.000 uur. Conventionele halogeen lampen of gloeilampen hebben vaak een gemiddelde levensduur van 2.000 uur. Met een LED-lamp doet u dus 25 keer langer dan met een conventionele lamp. Houd daarbij in uw achterhoofd dat een LED-lamp vaak een keer of 6 duurder is dan een traditionele lamp, dan ziet u dat u op de aanschafprijs al gaat besparen. Daarbij heeft u direct een eerste antwoord op de vraag waarom u voor LED-verlichting moet kiezen.

Houd ook in uw achterhoofd dat een langere levensduur ook betekent dat de lampen minder vaak gewisseld hoeven te worden. Dat zijn minder ritjes naar de bouwmarkt voor nieuwe lampen én minder geklungel met trappen en onhandige of onbereikbare plekken waar de lampen hangen.
 

2. Energiezuinig


In de praktijk is een LED-lamp tot wel 90% energiezuiniger dan gloeilampen. Als u weet dat de energieprijzen in de laatste 6 jaar met zo'n 65% zijn gestegen, dan begrijpt u dat het kostenverschil tussen beide soorten verlichting aanzienlijk oploopt. Zeker gezien het feit dat LED-lampen én een langere levensduur hebben én energiezuiniger zijn dan traditionele vormen van verlichting, is dit een absolute reden om te kiezen voor LED-verlichting. Waarom zou u nog wachten?

Wist u trouwens dat LED-lampen direct aan- of uitschakelen en dat dit helemaal geen invloed heeft op de levensduur van de lamp?
 

3. Veiliger


Waarom zou u kiezen voor LED-verlichting? Het kan zijn dat u na het lezen van bovenstaande voordelen van LED-lampen nog steeds twijfelt over een overstap. Dan is het goed om te weten dat verlichting via LED een stuk veiliger is. Deze lampen worden namelijk slechts handwarm, wat inhoudt dat u uzelf niet enorm zult branden als u de lamp per ongeluk aanraakt. Dit in tegenstelling tot gloeilampen en halogeen verlichting. Deze lampen worden bloedheet en hier kunt u uzelf behoorlijk aan branden.

Zeker wanneer u een kleintje in huis heeft, wilt u toch niet het risico op brandwonden lopen? LED-verlichting is stukken veiliger, dus een overstap van conventionele lampen naar deze nieuwe lampensoort is meer dan logisch!
 

4. Kan tegen een stootje


Het overkwam één van onze Bouw en Tuin collega's onlangs met een staande lamp in de woonkamer. Tijdens het stofzuigen stootte de lamp tegen de muur en PATS daar sprong het gloeidraadje kapot. Gevolg: één van de drie lampen in de staande lamp deed het niet meer. De gloeidraad in halogeen- en gloeilampen is erg fragiel. Bij stoten of vallen is de kans 95% dat de lamp kapot gaat.

Dit is bij LED-verlichting juist niet het geval, want deze lampen hebben geen gloeidraadje. Dat houdt in dat LED-lampen wel een stootje kunnen hebben. Net als bij het hiervoor genoemde punt, geldt ook voor dit punt dat het een perfecte reden is om te kiezen voor LED-verlichting als er een kleintje in uw huis rondkruipt of -loopt.
 

5. Geen trillend licht


TL-verlichting en spaarlampen hebben zogeheten frequentie trillingen, wat vermoeiend is voor uw ogen. Bij LED-verlichting zijn deze trillingen niet aanwezig, waardoor het licht van deze lampen minder vermoeiend voor de ogen is. We krijgen van ondernemers regelmatig de vraag: waarom moet ik kiezen voor LED-verlichting? Onze vakmensen wijzen dan altijd op dit unieke voordeel, want voor werknemers is het een stuk minder vermoeiend om te werken onder LED-verlichting dan onder conventionele verlichting.
 

6. Geen chemisch afval


TL-lampen en spaarlampen bevatten zogeheten kwikdioxide. Dit maakt dat deze lampen onder het chemisch afval vallen en dus niet zomaar weggegooid mogen worden. In LED-verlichting zit geen kwikdioxide, wat inhoudt dat deze lampen niet onder het chemisch afval vallen. Deze lampen hoeven dus niet op een aparte manier te worden ingezameld.
 

7. Geen opwarmtijd


Kent u dat moment dat u de badkamer in komt lopen en uw spaarlamp aanzet? U drukt nog een aantal keer op het lichtknopje, want brandt de lamp nou of niet? Dit is een beetje overdreven inderdaad, maar feit blijft dat een spaarlamp (en ook TL-lampen) enige opwarmtijd vereisen voordat zij de volledige lichtsterkte bereiken. Bij LED-verlichting is dit niet het geval en branden de lampen altijd direct op volle sterkte. Wel zo handig als u direct ergens licht op wilt laten schijnen. Dit voordeel geeft nog maar eens aan waarom het verstandig is om te kiezen voor LED-verlichting.
 

8. Weinig verlies van lichtafgifte


Wanneer u in huis TL-verlichting of spaarlampen heeft, dan zult u merken dat gedurende de levensduur van de lamp de kracht van het licht minder sterk wordt. Dit verschijnsel is heel normaal en noemen we lichtafgiftevermindering. Bij TL- en spaarlampen is deze vermindering tussen de 30% en 60% over heel de levensduur. Ook LED-lampen hebben te maken met lichtafgiftevermindering, maar dit ligt op maximaal 30% over de totale levensduur van de lamp. Wanneer u kiest voor LED-verlichting zal de lamp dus gedurende langere tijd krachtiger blijven branden dan andere vormen van verlichting.

Verschillende kleuren


Waarom u moet kiezen voor LED-verlichting zal u inmiddels wel duidelijk zijn: het gaat langer mee, u bespaart op de energiekosten, de lichtkwaliteit is beter en de lampen zijn sterk. Veel mensen twijfelen dan echter alsnog over een overstap naar LED-verlichting en wel in verband met de kleuren. Ook op dat punt kunnen wij van Bouw en Tuin u geruststellen: LED-lampen zijn echt niet meer alleen maar verkrijgbaar met een blauw, rood of groenig licht dat wordt uitgestraald.

In het verleden was dit zeker wel het geval, maar er zijn zoveel ontwikkelingen geweest dat elke lichtkleur inmiddels mogelijk is. De lichtkleur wordt aangeduid in Kelvin. Het meest gangbaar is 2700 of 3000 Kelvin: de warm witte lichtkleur. Maar er zijn ook LED-lampen tot wel 4000 of 5000 Kelvin. Deze lichtkleur evenaart het daglicht.

Wilt u meer weten over LED-verlichting?


Heeft u ondanks onze uitgebreide uiteenzetting van de voordelen van LED-verlichting tóch nog twijfels of vragen? Of wilt u graag advies over het kiezen van de juiste soort lamp? Neem dan gerust contact op met het team van Bouwentuin.nl en LEDspecialist.nl  Onze specialisten staan voor u klaar en helpen u met alle plezier om te vinden wat u zoekt.

Over Bouw en tuin.nl

Sinds 2005 dè webshop voor LED-verlichting en elektromaterialen tegen zéér scherpe prijzen.

  • Altijd uit voorraad leverbaar
  • Voor 16:00 uur besteld dezelfde dag verzonden
  • Mini-prijzen, maxi-service
  • Veilig betalen