Installatiedraad | Alles over VD-draad, neopreenkabels en Donné

20-07-2017
Installatiedraad is elektriciteitsdraad dat gebruikt wordt in elektrische installaties. Deze draden hebben een massieve koperen kern. Ze hebben een isolatie die meestal bestaat uit vinyl. Men noemt deze draden daarom vinyldraad of kortweg VD-draad. 

De doorsnee van VD-draad is afgestemd op de maximale stroom die erdoorheen vloeit. Het is afgestemd op de zekering die de geleider beschermt.

Met een trekveer kunnen draden in de leidingen worden getrokken. Vaak bestaan de leidingen in woningen uit PVC-pijp en bij industriële installaties uit metaal. Verbindingen en aftakkingen maak je met lasdoppen of lasklemmen in lasdozen.


Donné - merkbaar beter verwerkbaar


Bij BouwenTuin.nl raden we Donné aan. Donné is een begrip in de elektrowereld en levert A-kwaliteit VD-draad. De slagzin van de installatiedraad fabrikant is dan ook niet voor niets: Merkbaar beter verwerkbaar.
Bekijk VD-draad van Donné

Neopreenkabel


In neopreenkabel zitten verschillende kleuren installatiedraad verwerkt. Neopreen is een synthetisch soort rubber dat de kabels beschermt tegen bijvoorbeeld zonlicht en weersomstandigheden. Gebruik neonpreen kabel dan ook voor je bekabeling buiten.
De meest gebruikte neopreenkabel is H07RN-F. Dit is ook bekend onder de volgende artikelnamen; NWPK, RMcl-z, Gummi-kabel, Gummi-leitung.
Bekijk alle neopreenkabels

Over Bouw en tuin.nl

Sinds 2005 dè webshop voor LED-verlichting en elektromaterialen tegen zéér scherpe prijzen.

  • Altijd uit voorraad leverbaar
  • Voor 16:00 uur besteld dezelfde dag verzonden
  • Mini-prijzen, maxi-service
  • Veilig betalen